Tbilisi poot olifant unnamedVorige week vertelde ik in mijn column ‘Rouw en ravage in Tbilisi Zoo‘ over de rampzalige gevolgen van een overstroming die de dierentuin van Tbilisi in Georgië zo noodlottig getroffen heeft. De trieste aanblik ervan heeft me diep getroffen en houd me nog steeds bezig. Als mentor – voor EAZA – van de tuin ben ik er zeer bij betrokken.

In een hoger gebied van het park stonden twaalf stevige kooien van zo’n tachtig vierkante meter. Het dak van de verblijven was ook van tralies. Hier woonden apen en roofdieren die de overstroming allemaal niet hebben overleefd. Na de overstroming was er absoluut geen beweging meer in de deuren van de galerij te krijgen door de dikke laag modder. Het maakte diepe indruk op mij toen de spijlen moesten worden doorgezaagd om de dode dieren eruit te halen.

Later bleek dat in een schuurtje zich een volwassen tijger had teruggetrokken en die maakte ook nog een dodelijk slachtoffer. Een man liep het gebouwtje in en de tijger doodde hem onmiddellijk. Dat werd de directie van de tuin hoogst kwalijk genomen, de directeur werd zelfs in het gevang gezet. Door de druk van de publieke opinie werd dit teruggedraaid. De mensen zagen toch wel in dat het zo’n bijzondere noodsituatie was, dat je het niet één persoon mocht aanrekenen. Een vloedgolf of storm kan nooit een menselijke schuldige hebben, de natuur is altijd de baas en de wet van Murphy zorgt ervoor dat moeilijkheden allemaal tegelijk komen.

Al met al maakt het persoonlijk aanschouwen van een dergelijke ramp vele malen meer indruk dan alle informatie, foto’s en video’s die ik al had gezien. Als je voor een verblijft staat en je realiseert je alle tragedies die zich hebben afgespeeld, maakt het je als mens nietig en stil.

Hoe nu verder? Met de directie hebben wij een nieuw plan gemaakt, er is een gebied van ruim 35 hectare beschikbaar gesteld om een grotere en meer natuurlijke dierentuin te bouwen. Dat brengt uiteraard heel veel werk met zich mee waar veel geld voor nodig is. Vergunningen, ontwerpen, plannen… Net als in Nederland gaat dat langzaam en de eerste vijf jaar zal er nog geen dier te zien zijn op deze nieuwe locatie. Wij willen de jeugd van Tbilisi wel zo snel mogelijk een dierentuin teruggeven en over deze plannen vertel ik volgende week.