P1090171Nadat ik vorig jaar mijn eerste ervaring als reisbegeleider had opgedaan tijdens een reis naar Zuid- Amerika, kreeg ik wederom een verzoek om een trip te begeleiden. Dit keer vertrek ik naar Oost-Afrika en dan specifiek naar een aantal wildparken in Uganda. Dit land is mij niet onbekend, want begin jaren zeventig had ik daar al eens een bezoek aan gebracht en ook hebben wij als dierenpark daar een aantal projecten ondersteund.

Na de landing op de het vliegveld van Entebbe, ook bekend van het bevrijden van de gijzelaars die daar gevangen werden gehouden door terroristen, worden wij in een tropische stortbui snel naar een hotel gebracht. De volgende morgen rijden wij, nog steeds in dezelfde stortbui, richting Murchinson. Dit is een prachtige rit door een zeer afwisselend landschap.

Murchinson Falls is een park dat zich langzaam herstelt van de enorme slachtpartijen die onder het regiem van Idi Amin hebben plaatsgevonden. Nu is er een goed beleid en het land realiseert zich dat ecotoerisme een bron van inkomsten en werk is. In het park komen wij een groepje van vijf leeuwen tegen. Het is bijzonder om te zien hoe deze roofdieren overdag in de bomen uitrusten. Het lijkt wel of zij zelf een boomhut hebben gebouwd. Ook zie ik voor het eerst huzaarapen in het wild, een bijzondere gebeurtenis! Uganda heeft ook een aantal bijzondere antilopen. Zo ontdekken wij veelvuldig de oribi, de Uganda cob en hartebeesten. De topi antiloop met de blauwe billen, neushoornvogels en de kraanvogels komen ook regelmatig in het vizier.

Naast het zien van al deze bijzondere dieren is de tocht over de Nijl naar de voet van de waterval ronduit indrukwekkend door de tientallen nijlpaarden en krokodillen die op enkele meters van de boot op- of onderduiken. Langs de kant staan buffels en olifanten te drinken en vanaf de boot zien wij honderden watervogels van aalscholvers tot maraboes. Zelfs de zadelbekooievaar met zijn prachtige kleuren komen wij tegen. Tijdens deze reis staat er ook een stevige trektocht door de jungle op het programma. Daar kom ik graag later op terug.

Zie voor een uitgebreid blogverslag ook de ‘Ongebaande paden’ site of kijk op Gorilla Geluk.