Kruger - 10 oktober 2012 005Ondanks dat ik al honderden keren op reis ben geweest, weet het dierenrijk mij steeds opnieuw te verbazen. Zelfs na al die jaren word ik nog steeds verrast. Zo ook tijdens mij meest recente reis naar Afrika.

Wie schetst mijn verbazing toen ik hier voor mijn zoveelste bezoek was aangekomen? Volledig verrast was ik bij een onverwachte ontmoeting met een lierantilope. Deze dieren werden twaalf jaar geleden opnieuw uitgezet in het wildpark, nadat deze bijzondere antilope bijna compleet was weggevaagd door de jacht.
Tijdens mijn veertien dagen durende trip vanuit Mopani, komen wij meerdere kleine kuddes tegen. Acht tot twaalf dieren per keer. Het is goed om te zien dat dit diersoort weer vaker in beeld komt. Het zijn prachtige dieren, die hier thuishoren.

De volgende verrassing komt niet veel later; er wordt een groep elandantilopen gespot. Wij zien de klipspringer als kleinste soort en de eland als grootste. Deze laatste heeft een gewicht van ruim zeshonderd kilo. Na mij ontmoeting met deze antilopen, word ik opnieuw verrast: voor het eerst sinds acht jaar zie ik namelijk weer een groep sabelantilopen! Ik kan mijn geluk niet op. Van dit soort zijn er maar driehonderd in het park en wij zien hen zelfs in een groep van vijftien dieren. Zij laten zich zelden zien, omdat de sabelantilopen zich meestal ophouden in de dichtste struikgewassen.

Verrassing en verwondering stapelen zich op. Met een zelfde zeldzaamheid als het zien van de sabelantilope, liet de rietbok zich fotograferen op slechts enkele meters afstand. Zij staan vlakbij de weg en dat is misschien wel het gevaarlijkste deel van het park voor het kleine grut. Zelfs met slechts twintig kilometer per uur, om zoveel mogelijk dieren te kunnen zien en zo min mogelijk de rust te verstoren, kunnen we het niet voorkomen dat sommige dieren de oversteek niet halen.
Het redden van meerdere kameleons, die zo’n geweldige schutkleur hebben dat zij haast niet opvallen, is geheel tegen de regels in. Door hen op takjes te laten lopen en over te zetten, verstoor je de natuur. Alleen: het niet doen, is toch geen optie voor een dierenliefhebber?
Hetzelfde heb ik ook met kleine schildpadden gedaan, maar helaas kun je niet altijd alles zien.

Een uitgebreid verslag met foto’s vindt u Ongebaande Paden. Door op deze link te klikken kunt u onze reis een beetje mee beleven.