Vorige week schreef ik mijn column over de vele bezoekers met honden in ons park. Door de jaren heen zijn er echter veel meer vreemde viervoeters, vreemde vogels en aanverwanten in het park geweest. Een boodschappentas waar het kopje van een poesje uitkeek, vond ik nooit zo vreemd. Iets vreemder wordt het al als mensen met een tamme rat op hun schouder wandelen.
fretten FG_logoDat kan misschien nog, maar wat dacht u van een paar fretten die aan een soort schouderhalstertje snuffelend meelopen. Fretten zijn overigens wel als huisdier toegestaan.

Wat mij nog het meeste bijstaat, is een echtpaar met een chimpansee. Zij zaten rustig op het terras terwijl de chimpansee een glaasje meedronk. Ik heb de eigenaars verteld dat ik de andere bezoekers niet kon uitleggen dat deze chimp niet bij ons park hoorde, zij begrepen het en verlieten het park. Dit dier werd overigens enkele jaren later aan ons park geschonken waar de chimpansee nog jaren bij zijn soortgenoten heeft geleefd.

Het mag duidelijk zijn dat ik hier spreek over vele jaren geleden en dat er in die tijd nog geen vergunning nodig was om dergelijke dieren in huis te mogen houden. Tegenwoordig staan wij alleen honden toe in ons park.

Vroeger werden er soms ook dieren spontaan in het park gezet. Op de meest onverwachte momenten liep er een groepje kippen in de speeltuin. De aantallen konijntjes en marmotjes waren niet te tellen. Niemand dacht er schijnbaar aan dat wij ook overbevolkt konden raken. Af en toe kreeg ik het idee dat men elders een marmotje kocht om het vervolgens met de hele familie naar de dierentuin te brengen en zodoende gratis entree wilde om afscheid van het diertje te nemen.

Gelukkig komen bezoekers niet meer aanzetten met waterschildpadden. Jaren geleden werden zelfs in tuincentra schildpadjes van enkele centimeters als knuffeltje verkocht. Had je de ‘pech’ dat hij in leven bleef, dan had je naar enkele jaren een stevig bijtertje in je huiskamer. Dat is één van de redenen dat er in Nederland in publieke parken tientallen waterschildpadden voorkomen. Kijk maar eens goed bij zonnig weer op een uitstekend boomstammetje, zij hebben zich prima aangepast zonder vergunning.