hond en hyena IMG_8252Wij zijn één van de weinige dierenparken in Nederland die honden toestaat in het park. Tuinen weigeren honden op basis van verschillende redenen. Dit kan bijvoorbeeld veterinair zijn, dan wordt er gedacht aan onrust bij de dieren of bij andere bezoekers.

Ik kan mij voorstellen dat het een beetje confronterend kan voelen als je opeens tegen de grote natte neus van een Deense dog aankijkt. Deze dieren zijn overigens één van de aardigste en rustigste honden die ik ken.

Een ander park met veel open verblijven heeft honden verboden omdat de viervoeters spelenderwijs in het verblijf zou kunnen springen.
Wij hebben op heel enkele uitzonderingen na nooit veel overlast ondervonden. De hondenpoep wordt altijd keurig opgeruimd.

Wat we weleens meemaken, is dat een hondje die voor het eerst een volwassen bruine beer achter een ruit ziet staan heel uitdagend begint te blaffen. Meestal reageert de beer nauwelijks, maar soms maakt hij een speelse uithaal naar de betreffende blaffer. De hond is vaak zo onder de indruk dat hij onmiddellijk stil wordt en de rest van het bezoek zijn plaats kent. Over het algemeen zijn de honden toch wat zenuwachtiger in een dierenpark, alleen al vanwege al de prikkels die zij via hun reukorgaan ontvangen.

Het leukste wat ik ooit heb gezien, was een labrador die door de ruit schitterende ontmoeting had met een jonge baviaan. Om de beurt verdwenen zij even achter een paal om meteen daarna weer beide speels op hun rug tegen de ruit te krabben. Tientallen bezoekers volgden dit schouwspel wat ruim een kwartier duurde.

Een geval van een twintig jaar geleden staat mij ook nog helder voor de geest. Een brutaal hondje sprong op de muur bij de kraagberen en in zijn enthousiasme wilde hij naar de beer toe springen. De afstand was uiteraard te groot voor hem, dus hij kwam onbeschadigd in de zachte aarde terecht. Het koste enige moeite om de kraagberen over te halen hun nachtverblijf in te gaan, maar met behulp van een ladder kon de eigenaar even later zijn weg weer vervolgen met het keffertje. Al met al hopen wij nog lang bezoekers met hun huisdieren te verwelkomen, wel alleen honden uiteraard.

Meer over honden in DierenPark Amersfoort is de vinden op Hondenforum.nl en het Forum van Bokt.nl.
Van deze laatste site komt ook bovenstaande foto van de hond en de hyena die geplaatst is door Odin.