global marchAanstaande zaterdag is het zover: in honderdveertig steden verspreidt over alle continenten wordt een mars gehouden om aandacht te vragen voor de natuur.
Wij wandelen om 14.00 uur vanaf station Amsterdam Centraal naar het Rembrandtplein waar de slotmanifestatie wordt gehouden. Het enige wat wij willen, is aandacht voor het feit dat een natuur zonder dieren voor een hele kale aarde zorgt.
 
Dat het nodig is, mag duidelijk zijn. De nadruk ligt op het feit dat er op de grote, charismatische dieren zoals de olifant, neushoorn en leeuw op een werkelijk dramatische wijze jacht wordt gemaakt. De dieren worden gestroopt vanwege de enorme vraag naar ivoor, neushoornhoorns en leeuwenbotten. Er is vraag naar duizenden kilo’s van deze materialen en helaas brengen zij op de zwarte markt ongelofelijke bedragen op. De hoorn van een volwassen neushoorn brengt een half miljoen dollar op. Dit alleen, omdat men gelooft dat de hoorn medicinale kracht heeft, terwijl hier geen enkel bewijs voor is. Daarnaast is de hoorn voor rijke mensen ook een statussymbool geworden. Wereldwijd lopen honderdduizend mensen de mars om hun zorg te uiten.
In de toekomst moeten onze kinderen ook kunnen genieten van de natuur in zijn oorspronkelijke vorm.

De laatste maanden hebben wij via social media een oproep gedaan om vinger- en teennagels te sparen en die te sturen naar verschillende adressen. Wij gaan deze nagels nu aanbieden bij de ambassades van China, Vietnam en Zuid-Afrika om onze zorgen uit te spreken en de waanzin van de handel te laten zien. Nagels bestaan namelijk uit hetzelfde materiaal als een hoorn: keratine. Ik merk overigens nu al dat de ambassades niet staan te springen om de nagels aan te nemen, want het probleem ligt politiek erg gevoelig.

Wij rekenen uiteindelijk op een aanzienlijke hoeveelheid nagels en je kunt je nagels nog steeds inleveren, alle grammen helpen. Vaak hoor ik de reactie: ‘Dat is toch smerig, die nagels?’, mijn reactie is steevast: Het afslachten van neushoorns is zinloos en vele malen smeriger.
Ik hoop dat veel mensen zaterdag in de gelegenheid zijn om mee te lopen en de aardbol een stukje veiliger te maken voor onze natuur.