Binnen de Europese Dierentuin Vereniging is er een aparte groep verantwoordelijk voor assistentie bij dierentuinen in de voormalige Oostbloklanden, de Balkan, Turkije en Israël. Dit jaar was de bijeenkomst van de adviseurs in het Poolse Wroclaw. De stad is vooral bekend om historische stalenbruggen in allerlei verschillende kleuren, vormen en constructies.
De giraffen paraderen in een schitterende ambiance.
De dierentuin in deze stad is ruim honderd jaar oud en hier zijn nog prachtige voorbeelden van oude dierentuinarchitectuur te vinden. Ik ben een echte liefhebber van het olifantenhuis in dit park. Op dit moment wordt dit verblijf ook bewoond door nijlpaarden, dwergnijlpaarden en tapirs. Dit klassieke gebouw is uitstekend geschikt om te moderniseren, zonder dat de oude stijl verloren hoeft te gaan.
Gelukkig heeft de directeur dezelfde gedachte en kan dit stukje geschiedenis ook in de huidige tijd blijven functioneren. De berenburcht komt uit dezelfde tijd en ook dit vind ik een schoonheid. Het is weliswaar niet meer geschikt om grote beren te houden, maar met enige aanpassingen zouden neus- en wasberen zich er prima thuis voelen.
Het is werkelijk verbazingwekkend dat de directeur een enorme subsidie los heeft weten te krijgen uit Brussel. Met het bedrag van ruim vijftigmiljoen euro start de dierentuin een Afrika-project om nijlpaarden, krokodillen, pinguïns, zeeleeuwen en otters te huisvesten. Zij maken zelfs een haaientunnel waar de haaien onder en boven je zwemmen. Met dit project moet de tuin een waardige plaats op de ranglijst krijgen.
Sommige dierentuinen zijn nog steeds echte verzamelingen van een enorme hoeveelheid verschillende diersoorten. Dit is, met zo’n duizend verschillende soorten, ook het geval bij dit Poolse park. Geen enkele Nederlandse tuin haalt dit aantal. In deze tuin wonen bijvoorbeeld alleen al 62 soorten schilpadden en ook de zeldzame okapi ontbreekt niet. Tijdens mijn bezoek, zie ik de Indische neushoorns, samen met dwergherten uit Azië en gibbons boven in de bomen in één verblijf leven. Zij hebben heel geraffineerd een bijna onzichtbare barrière gebouwd om dit prachtige beeld te creëren. Ik heb hier ruim een halfuur doorgebracht en het was op en top genieten.