Vorige week vertelde ik u over Edinburgh Zoo. Hier was ik voor de jaarlijkse conferentie van de Europese dierentuinvereniging. Een dag vol presentaties, lezingen en discussies met medewerkers uit verschillende Europese dierentuinen. Naast alle interessante activiteiten was er nog genoeg tijd om de dierentuin te bezoeken.
De dierentuin staat onder andere bekend om haar pinguïnverblijf. Hier leven drie verschillende soorten pinguïns in een groot waterrijk gebied. De koningspinguïn is één van de soorten die hier rondzwemt. Een verblijf met drie soorten pinguïns is misschien niet heel bijzonder, want in Nederland kunt u dit ook tegenkomen. Het speciale aan dit onderkomen is echter dat de pinguïns hier volledig in de openlucht leven. Dit had ik nog niet eerder in een dierentuin gezien. Deze manier van leven is mogelijk door de vochtige temperatuur van de Schotse hoofdstad. Dit is erg bijzonder, maar valt waarschijnlijk in het niets bij de ‘grote trots’ van Edinburg Zoo die je een paar verblijven verder kunt bewonderen…
Sinds twee jaar is er in deze tuin een heel bijzonder koppel te zien. In het park leeft namelijk een stel reuzenpanda’s!
Helaas kregen wij deze bijzondere diersoort niet te zien. Het vrouwtje is waarschijnlijk drachtig en kan ieder moment een jong krijgen. Een jonge panda zou voor de reuzenpandapopulatie heel goed nieuws zijn. De reuzenpanda is namelijk een zeer bedreigde diersoort. Deze bedreiging heeft twee redenen. De panda’s hebben een heel specifiek dieet, namelijk alleen maar bamboe. In deze planten zitten ook nog eens weinig voedingsstoffen en hierdoor moeten de beren bergen eten om voldoende binnen te krijgen. Een probleem, want bamboe is niet altijd voorradig is in het wild. Een andere reden is het moeilijk fokken met panda’s. De pandavrouwen zijn uiterst kieskeurig in de selectie van hun mannen en bovendien zijn zij ook maar één dag in het jaar vruchtbaar. Dit maakt het allemaal erg lastig! Op het moment leven er ongeveer dertig reuzenpanda’s in dierentuinen buiten China. Ondanks dat deze dieren buiten dit land leven, zij de panda’s nog steeds eigendom van de Chinese overheid. Zij ‘verhuren’ hun dieren namelijk voor heel veel geld. Meestal worden de panda’s voor tien jaar verhuurd aan een dierentuin en eventuele jongen zijn ook bezit van de verhuurder.
In Europa zijn er naast Schotland nog vier landen waar reuzenpanda’s te zijn bewonderen. Hopelijk komt er een kleine bij in Edinburg Zoo!