zoo berlijnIedereen heeft zijn eigen hoogtepunten in het leven, bij mij staat de val van de muur in de top tien van mijn leven gegrift. Dat heeft te maken met het feit dat ik meerdere malen het oude Oost-Berlijn heb bezocht. Berlijn heeft altijd mijn belangstelling gehad, alleen al vanwege de twee prachtige dierentuinen die de stad herbergt. De Zoo in West is wel de bekendste vanwege de prachtige dierverblijven en de vele zeldzame soorten zoals de reuzenpanda, maar ook alle mensapensoorten, katachtigen en aquarium.

tierpark BerlijnVoor 1989 moest je nogal wat moeite doen om in de tuin van Oost te komen. Zo kwam je eerst langs grenscontrole Checkpoint Charlie, lange wachtrijen en moest je verplicht geld wisselen waar je eigenlijk niets voor kon kopen. Ik herinner me de fout die ik maakte door aan een politieman te vragen waar de ZOO was en hij antwoordde mij vinnig:
“Wir haben kein Zoo, wir haben ein Tierpark”.
Zo waren de mensen in die tijd opgevoed; geen woord over de andere kant van de muur.

In het park maakte ik nog een keer een fout door de hoofddierverzorger na een uitgebreide rondwandeling spontaan uit te nodigen naar Amersfoort te komen. Wijzend op een vrijlopend konijntje antwoordde hij dat alleen zij kunnen gaan en staan waar zij willen. Ik schaamde mij diep op dat moment. Het Tierpark is nog steeds gelegen in een soort prachtige kasteeltuin met een niet te evenaren bomenbestand. Het park staat bekend als de grootste dierencollectie op aarde. Vooral de hoefdieren zijn niet alleen in vele soorten vertegenwoordigd, maar ook in grote folkgroepen. Het park heeft reusachtige berenverblijven en ook de beroemde ijsbeer Knut komt uit dit park.

Deze tuin is het enige park ter wereld met drie soorten takins, dat zijn hoefdieren uit China. Daarnaast hebben wij zowel van Aziatische als Afrikaanse olifanten een fokgroep, het grootste roofdierenhuis ter wereld en volières met vele soorten roofvogels. Letterlijk alles is er te zien. De bronzenbeelden heb ik nog niet eens genoemd, die zijn ook zonder meer de moeite waard. Gelukkig kun je er vandaag de dag zonder problemen heen reizen, het is meer dan de moeite waard!