SX30, Kruger 27 jan. 2011 041Wederom ben ik de gelukkige die enkele weken in het Krugerpark in Zuid Afrika mag doorbrengen. Ondanks dat ik al zeker twintig keer in het Afrikaanse natuurgebied ben geweest, verveelt het nooit! Ieder bezoek brengt mij weer nieuwe ervaringen waar ik opgewonden getuige van mag zijn.

Zo hoor ik al jaren over de enorme Nijlkrokodillen die in de Sunsetdam leven, dit is een meer bij één van de kampen in het zuidelijke gedeelte van het park. Regelmatig heb ik foto’s van de reuzen gezien en ik heb hen zelf ook één keer gespot met een verrekijker op 150 meter afstand. Dit keer heb ik meer geluk. Door de lage waterstand zijn zij goed zichtbaar. Op nog geen 25 meter ontdek ik de gigantische krokodillen. Deze dieren zijn ongeveer zes meter lang en volgens deskundigen meer dan 1.000 kilogram zwaar. Ongelofelijk! U kunt zich misschien voorstellen dat ik in extase raak. De eerste foto’s van de krokodillen zijn duidelijk bewogen door mijn enthousiasme.

Later die week komen wij een secretarisvogel tegen. Een langpotige roofvogel die slangen met zijn poten doodslaat. De opvallende naam dankt de vogel aan de lange veren op zijn kop. Met een beetje verbeelding lijkt de vogel een ouderwetse secretaris met een pen achter zijn oor. Langzaam volgen wij de roofvogel, tot wij het nest zien bovenop een boompje van ongeveer zes meter hoog.

Grote roofdieren zijn altijd populair tijdens safari’s door het enorme gebied. Iedereen wil wel een leeuw of een panter zien. Als je regelmatig door het park rijdt, kom je altijd wel leeuwen tegen. Panters (luipaarden) daarentegen zijn veel moeilijker te spotten. Zij liggen vaak verscholen in een boom tussen de takken en bladeren. Dit jaar hadden we een echt ‘National Geographic-momentje’. We rijden door een bocht en zien daar een mooi, groen heuveltje. Op geen tien meter afstand van onze auto ligt een prachtige, volwassen luipaardman. Hij kijkt rustig rond, gaapte zo nu en dan en likt zijn voorpoten schoon. Echt een plaatje! Na ruim een kwartier in de zon te hebben gelegen, staat hij op en wandelt rustig het struikgewas in. Ik weet het meteen, zojuist heb ik de foto van mijn leven gemaakt. Dat maakt voor mij Kruger zo bijzonder: Je weet nooit wat je na iedere bocht te wachten staat.