SX30 Kruger 10.01.2011 063Vorige week vertelde ik over mijn prachtige belevenissen in het Krugerpark. Er is echter ook een andere kant, namelijk dieren die overlast bezorgen. Iedereen weet dat wanneer er een kudde olifanten oversteekt, je moet blijven wachten tot de groep de overkant heeft bereikt. Dit is een schitterend gezicht en zorgt zelden voor problemen.

Het groepsgedrag van apen in kampen is een ander verhaal. Deze dieren zijn namelijk hondsbrutaal. Eerst kijken zij vanaf een veilige plek wat er op je ontbijttafel staat om op een moment van onachtzaamheid je brood en fruit in beslag te nemen. In een razend tempo schieten zij over je tafel en verdwijnen met hun buit in de bomen. In de loop der jaren heb ik het tientallen malen bij mijn buren gezien, zelf ben ik er overigens ook één keer het slachtoffer van geworden. De apen maken ook met het grootste gemak je koelkastdeur open. Zij herkennen de koelkast als voedselvoorraadkast.

 

Voorheen bezochten groene- of grivetmeerkatten de kampen. Dit zijn apen met een maximaal gewicht van zes kilogram. De tijden zijn echter veranderd en dat geldt ook voor de apen. Nu zijn het bavianen die de weg naar het kamp hebben gevonden en zij gaan heel wat drastischer te werk. Deze dieren zijn veel sterker, intelligenter en dominanter. Werkte het eerst nog om de koelkast een kwartslag te draaien, zodat de deur tegen en muurtje staat, bij deze slimmeriken biedt dit geen uitkomst. De bavianen trekken de kast aan de onderkant naar voren om zo de deur vrij te krijgen. Op een morgen word ik wakker van een schurend geluid en ja hoor: mijn koelkast wordt naar voren getrokken door een zeer stevige mannetjesbaviaan van ruim veertig kilogram. Ondanks zijn imposante uiterlijk, pak ik een bezem en storm ik naar buiten om hem weg te jagen. Gelukkig vertrekt de ‘indringer’, maar om nu te zeggen dat ik grote indruk maak. Hij loopt weg en kijkt mij aan met een blik van: ‘ik kom straks wel terug’. Aangezien dat mij toch enige zorgen baart, besluit ik de verstandigste te zijn en te concluderen dat ik dit niet zou kunnen winnen. Wie niet sterk is, moet slim zijn en dus besluit ik de koelkast te verplaatsen en binnen te zetten.