Beer MoekiVoorlichting is altijd al één van de pijlers van dierenparken geweest, maar in het verleden was de informatie nog zeer summier. Vaak was een bordje met de tekst: ‘Bruine beer, Europa’ de enige vorm van educatie. Later volgde er meer informatie, maar er was nog weinig bekend over de staat van het dier in het wild. Juist dit punt is heel belangrijk geworden en hier is tegenwoordig ook in ons park veel aandacht voor.

Door de jaren heen is er veel veranderd op het gebied van educatie. In ons park zijn wij ooit begonnen met een aantal vitrines met een opgezet vogeltje, apenschedeltje en een tijgertand. Vervolgens zijn wij verder gegaan aan de educatietafel die bemand werd door vrijwilligers. In 1988 kwam er een leslokaal in de Ark van Amersfoort. In deze ruimte konden kinderen onder toezicht bijzondere items aanraken en werd er een verhaal verteld. Dit was een groot succes! In 2003 werd er een echt museum geopend met als hoogtepunt een rechtopstaande beer. Iedereen kon haar aanraken en ermee op de foto.

 

De totale collectie van het museum werd eigenlijk op een vreemde wijze verzameld. Zo kwam op een dag een mevrouw de vogelcollectie van haar overleden man brengen. Ook items die in beslag werden genomen door de douane kwamen soms bij ons terecht. Het kan ook zomaar zijn dat bezoekers een bekend gezicht tegenkomen in het museum. Een aantal van de overleden dieren uit ons park wordt namelijk opgezet en vervolgens tentoongesteld. Al met al stonden er in ons oude museum zeshonderd items tentoongesteld. Dit gaf wel een breed beeld van de verscheidenheid binnen de dierenwereld, maar ik moet eerlijk zeggen dat er geen verhaal meer in zat.

Om die reden zijn wij begin september begonnen met een totale opknapbeurt van het museum. Alle items werden weggehaald, gesorteerd en schoongemaakt en de muren zijn opnieuw geschilderd. Nu wordt alles thematisch ingericht. Het is nog niet helemaal klaar, maar het ziet er al wel zo mooi uit dat het museum deze week is geopend. De charme van de jaren ’70 heeft het museum nog steeds, maar nu met een moderne, nieuwe look.