Kamelen-in-sneeuw-150x150In het dierenpark heb je verschillende afdelingen met specifieke taken. Eén daarvan is de groenvoorziening, maar de naam van deze afdeling dekt niet echt de lading van al hun uiteenlopende werkzaamheden. Zij zorgen er sowieso voor dat het park altijd schoon is. Al vroeg in de morgen voor openingstijd wordt het park schoon geblazen. Om die reden zie je in ons park eigenlijk nooit bladeren op de paden liggen. De afdeling is ook verantwoordelijk voor het inrichten van de dierenverblijven. Natuurlijk wordt er ook vooruitgekeken en zijn alle bollen weer in de grond gestoken voor een schitterend kleurrijk resultaat komend voorjaar.

Groenvoorziening heeft net alles voor Sinterklaas weer opgeruimd en is meteen daarna begonnen met de kerstvoorbereiding.

Vele duizenden energiezuinige led-lampjes worden op allerlei manieren rond bomen, struiken, terrassen, speeltuinen en dierenverblijven geslingerd. Daarbij moet je oppassen voor grijpgrage apenhandjes, anders heb je op de meest onverwachte momenten kortsluiting. Wat natuurlijk ook niet mag missen in deze sfeervolle periode zijn de kerstbomen. Met een hoogwerker hangt onze groenvoorziening zelfs lichtjes in bomen op tien meter hoogte. Ik geniet vanuit mijn slaapkamer van een prachtig uitzicht op de besneeuwde boom op het voorplein zonder er enige moeite voor te hebben gedaan. Speciaal voor de Winteravonden eind deze maand wordt ook de totale parkverlichting gecontroleerd, want dan is het park ‘s avonds tot 20.00 uur geopend. Dat geeft altijd een heel speciale sfeer: tijgers duiken op uit het donker, nieuwsgierige uilen en slome bruine beren. Dit alles compleet met vuurkorven en altijd gastvrije vrijwilligers die overal klaarstaan om uitleg te geven.

Er is in de loop der jaren wel het één en ander veranderd met het dierentuinbezoek in de winter. Dat heeft vooral ook te maken met het feit dat er nu steeds meer mogelijkheden zijn om bij stevige kou, lekker op te warmen bij verschillende dierenverblijven zoals die van de olifanten, neushoorns en reuzenschildpadden.

Overigens loopt de actie voor de afgeknipte vinger- en teennagels voor de neushoorn goed, maar alle nagels zijn nog steeds meer dan welkom. Ik doe dan ook weer een oproep om je nagels af te knippen en te bezorgen of op te sturen naar het dierenpark. Alle kleine beetjes helpen.