Er wonen ruim anderhalf jaar reuzenschildpadden in het DinoPark van onze Zoo in Amersfoort. Wij zijn begonnen met drie dieren, later kwamen er nog twee bij. Om in de toekomst deze schildpadden aan de leg te krijgen – zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek bekend – is in ieder geval een groepje van tien dieren gewenst.
Vandaar dat een aantal nieuwe bewoners welkom zijn in ons park.
Een schildpaddenfarm op Mauritius heeft een aantal prachtige dieren die zij aan ons park wil afstaan. Daags voor kerst kwam de vraag om even langs te komen en het geheel verder af te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Mauritius is een eiland dat op zo’n 2.000 km van de oostkust van Afrika ligt in de Indische Oceaan. Ik moet u wel afraden om wanneer als u het idee heeft naar Mauritius te gaan hierbij niet één dag van tevoren een vliegticket aan te schaffen.
U betaalt dan namelijk de hoofdprijs.
Op het vliegveld word ik door de bijzonder aardige beheerder opgehaald. Even later sta ik oog in oog met een groot aantal reuzenschildpadden in hun bijna natuurlijke omgeving. Het is een schitterend gezicht. Hun gedrag verbaast mij wel; zij blijken namelijk het liefst in de modder te liggen, zij klimmen bijna als geiten een berg op en verbergen zich in holen of grote hoeveelheden tuinafval. Op ruim een meter hoogte halen de reuzen vruchten van de struiken en bomen en dan in aanmerking genomen dat een volwassen man ruim tweehonderd kilogram haalt. Ik ben onder de indruk van de tientallen schildpadden bij elkaar.
Deze tijd van het jaar begint de paartijd en ik zie regelmatig paringen. Door het enorme gekreun van de man is dit overigens ook niet te missen. De eieren worden in zelf gegraven kuilen gedeponeerd. Rond de honderd dagen komt er een onvoorstelbaar mooi schildpadje uit die net iets groter is dan een luciferdoosje. Na twee jaar heeft dit kleintje een gewicht van twee kilogram wat rond hun dertigste ongeveer gestegen is naar de tweehonderd. De reuzen kunnen zonder probleem ruim een eeuw oud worden.
Wij wachten vol spanning de zes nieuwkomers af die hier binnenkort aankomen. Het is afwachten wie er in het nieuwe jaar de schildpadden ziet om hen in het jaar 2100 opnieuw op te zoeken. Het idee dat een jongetje van nu vijf jaar als opa van negentig naar dezelfde schildpad kan kijken, is toch wel erg bijzonder. Werken wij zo aan een gezonde toekomst of niet!