OLYMPUS DIGITAL CAMERAUilen zijn één van de diersoorten die ieder kind meteen herkent van vroeger uit de sprookjesboeken, van de Fabeltjeskrant of uit de Harry Potter-films. Eind jaren veertig kwam de eerste uilensoort in ons park wonen. Tegenwoordig is er wel het één en ander veranderd.

De oude Amersfoorters herinneren misschien nog wel het Uilenrotsje, meteen na de beren rechtsaf waren hier een tiental bosuilen te vinden. De vogels waren gebracht door mensen die hen hadden gevonden. Deze dieren hadden vaak problemen zoals een beschadigde of gebroken vleugel. Soms konden de uilen weer worden vrijgelaten na een aantal weken in de lappenmand.
In die tijd broedden er regelmatig ook wilde bosuilen in ons dierenpark. Dit gebeurde vaak langs drukke wandelpaden, maar weinig bezoekers hadden het door. Het enige opvallende waren de witte strepen op de boomstammen.

Ik ben zelf weleens letterlijk met de vleugels om mijn oren geslagen door een bosuil. Zonder dat ik het in de gaten had, liep ik in hun territorium en moeder beschermde haar uilskuikens. Ik schrok me een hoedje. Er waren toen meerdere paren in het bos. ’s Nachts hoorde ik hen vaak roepen. Helaas zijn er veel verdwenen. Misschien heeft de drukte hen wel verjaagd. Er wonen tegenwoordig wel weer veel muizen in het bos, wie weet lokt al het lekkers de uilen weer terug.

Tegenwoordig wonen er onder andere steenuilen in ons dierenpark. Zij bevinden zich tegenover de stokstaartjes in het Doolhof der Dwergen. De andere uilsoorten zijn een stuk groter. De sneeuwuil heeft de gewoonte om een simpele kuil in de grond te maken waarin zij hun eieren leggen. Als er veel voedsel is, kunnen zij wel vijf tot acht kuikens grootbrengen. De kleintjes lijken wel wandelende balletjes van dons. De grootste uil in ons dierenpark is de oehoe. Deze enorme uil broedt sinds kort ook weer in het wild met behulp van verschillende dierentuinen. Vogels die in dierentuinen uit het ei zijn gekropen, zijn uitgezet in het wild. Zo zijn er gelukkig weer een redelijk aantal broedstellen ontstaan. Dat is toch een geweldig resultaat!