Grant Tiblisi 10701946_10152784325399575_4892457113839338406_nTijdens mijn jaarlijkse bezoek aan Georgië komt het tandprobleem van de achttienjarige stier naar voren. Deze man heeft last van twee ontstoken stoottanden en vandaag is de Hongaarse tandarts met zijn team klaar voor de tandoperatie. Twee dierenartsen die gespecialiseerd zijn in het langdurig verdoven van grote hoefdieren zijn speciaal overgevlogen.

De olifant genaamd Grant wordt via een verdovingspistool in slaap geschoten en daarna wordt hij in de juiste houding gelegd met behulp van touwen. Zijn hoofd ligt op een soort kussen voor de juiste houding, hij krijgt zuurstof via zijn slurf en een monitor staat klaar om zijn hartslag in de gaten te houden.
Nu kan de klus beginnen.

Na bijna vijf uur zagen, beitelen en wrikken, zijn er stukken ivoor verwijderd. De wildgroei van weefsel is ook zorgvuldig weggehaald. Het is erg bijzonder om zo’n stuk vakkundigheid van dichtbij mee te maken. Na de operatie kon de dierenarts de zogenaamde anti-dope toedienen via een bloedvat in het oor en dan is het de bedoeling dat Grant binnen enkel minuten weer op de been is. Het dier maakt aanstalten door met zijn achterpoten te zwaaien, maar zet helaas niet door. Na even rustig afwachten, het mocht best een half uurtje duren, gebeurt er nog niets. Na een uurtje is er nog geen verandering in de situatie en wordt er opnieuw zuurstof toegediend. Hij reageert weer een beetje, maar blijft toch rustig door sluimeren.
Enfin, acht uur later en verschillende pogingen verder wordt de sfeer toch pessimistischer. Alles bij elkaar ligt hij nu al bijna dertien uur op zijn zij, wat verschrikkelijk lang is voor een dier van vijfduizend kilo. Dan komt volkomen onverwachts het moment dat hij zijn beide voorpoten onder zijn lijf krijgt en als het ware gaat zitten. Met twintig man hebben wij hem tegengehouden, zodat hij rustig kan blijven ademhalen. Na tien minuten gaat hij compleet staan en moeten wij bliksemsnel uit de weg.

Na afloop valt iedereen elkaar in de armen van blijdschap en spanning. Voor mij is het een klein wondertje dat gelukkig de wereld nog niet uit is.

Zie voor meer informatie op de site van Agenda.ge uit Tbilisi op OngebaandePaden.nl en op krugerpark-afrika-wildlife.