Het is altijd weer spannend als er een nieuw diersoort zijn intrede doet in ons park. Afgelopen week was het weer zover. Voor deze nieuwe bewoner moet je echter goed zoeken. Het dier vliegt rond in Snavelrijk en maakt een geluid dat klinkt als een meeuw. Zijn uiterlijk is echter geheel anders; deze hoogvlieger is namelijk helemaal bruin. Wanneer u een dier ten grote van een kip, met een kop in de vorm van een hamer, veelvuldig langs de waterkant zit zitten…..dan heeft u hem ontdekt: de hamerkop. Een hamerkop is de kleinste soort ooievaar en is een uitgesproken viseter.
In grote delen van Afrika heb ik tientallen keren een hamerkop gespot bij watervalletjes. Vaak verkeren deze vogels samen met vele andere reigersoorten. Gelukkig kan ik nu ook een stuk dichter bij huis van dit dier genieten in gezelschap van zijn grote neven: de maraboes.
Een andere bijzonderheid van deze vogels is de manier waarop zij nesten bouwen. Een nest van één kubieke meter doorsnee is geen uitzondering. Het nest wordt gebouwd met takken, bladeren en plastic in allerlei kleuren en vormen. Onvoorstelbaar hoe zo’n klein vogeltje zo’n enorm nest kan bouwen. Hamerkopen maken hun nest echt overal; niet alleen in het oerwoud, maar ook gewoon midden in de steden. U begrijpt dat de bouwsels in de steden extra kleurrijk zijn. Zo zag ik zelfs een keer een McDonalds-bekertje uit een nest steken.
In de volière SnavelRijk blijven nieuwe vogels komen. Er is onlangs een nieuwe maraboe in de groep opgenomen, die eerst even apart is binnengehouden met een huidige bewoner. Na enkele dagen mocht de vogel met een nieuwe vriend mee naar buiten. Bij de pelikanen gaat het een stuk makkelijker. Deze vogels laat je los en zij worden meteen opgenomen in de groep. Een groepje zwarte ibissen die zijn binnengekomen, blijven nog even binnen om aan de voerbak te wennen. De vorige groep had aan het begin nogal moeite met het vinden van de voerbak in het grote verblijf, vandaar dat hiervoor is gekozen. Zo zie je maar weer, iedere soort heeft zijn eigen gewoonten en gedrag!