tblisi zooMijn jaarlijkse bezoek aan de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, was deze keer het einde van een lange reeks besprekingen. In de dierentuin stond een olifantenkoe met haar vijfjarige zoon. Het olifantenstamboek wilde de zoon ruilen met een mannetje dat in Europa geboren was. De zoo wilde de olifanten wisselen om nieuw bloed in de Europese populatie te brengen, maar dit mislukte omdat er op dat moment mond- en klauwzeer heerste en hoefdieren mogen Europa dan niet in.
Op zoek naar andere mogelijkheden kwam de enige olifant van Yerevan, de hoofdstad van Armenië, in beeld. Een 18-jarige stier met de naam Grant. Deze stier kwam in aanmerking voor de grote ruil.

Dit had nogal wat voeten in de aarde aangezien er in Tbilisi een nieuwe stal en buitenverblijf gebouwd moest worden die natuurlijk bul-proof moest zijn. Er was nog een ander groot probleem, de stier in Yerevan had namelijk twee ontstoken stoottanden. Beide tanden waren afgebroken, maar hoe dit was gebeurd was niet bekend.

Verschillende dierenartsen hebben naar de tanden gekeken, maar niemand durfde te zeggen wat de oplossing was voor dit probleem. Uiteindelijk kwamen wij terecht bij Peter Kertesz, een Hongaarse tandarts die meerdere malen per jaar dierentuinen bezoekt om hier onder andere tijgers, orka’s en olifanten te behandelen en tanden te trekken of zelfs te opereren. Hij heeft ook de olifantstieren uit Amersfoort, Alexander en Chamundi, enkele jaren geleden met veel succes van hun ontstoken stoottanden afgeholpen. Er was dus genoeg vertrouwen in zijn deskundigheid.

Vorig jaar tijdens de dierentuinconferentie in Schotland is er afgesproken dat de operatie plaats zou vinden in Tbilisi, omdat daar de ruimste stal beschikbaar was zonder obstakels in het midden, zodat Grant nergens tegen aan kan vallen bij zijn verdoving.

Een uitgebreid verslag met filmpjes van deze bijzondere operatie vind je op Ongebaande Paden.

De verhuizing van Grant is zonder problemen verlopen. Het mannetje heeft het goed naar zijn zin in Yerevan. Hij kan goed opschieten met de verzorgers. De kennismaking met beide volwassen olifanten ging voorspoedig en na enkele dagen trokken de dieren, als dikke vrienden met elkaar op. Maar Grant was nog niet aan de tand gevoeld en D-day moest dus nog komen….
Zie daarvoor de volgende column over de tandpijn van Grant of klik op de volgende link: de wedergeboorte van Grant.