Kharkiv Oekraine 5464131017015312Dit monument herdenkt drie apen uit de dierentuin van Kharkov die de Duitse bezetting van de stad (1941-1943) op een bijzondere wijze hebben overleefd.
De apen wisten uit hun kooi te ontsnappen om vervolgens in de ruïnes van de stad te schuilen.
Dankzij de plaatselijke bevolking wisten de dieren in leven te blijven. Na de bevrijding werden de dieren teruggebracht naar de dierentuin.
( Verantwoording: zie hier – bron: zie hier. )

Door de Europese dierentuinvereniging ben ik als mentor benoemd van de dierentuin van Kharkov in Oekraïne. Ik heb er dus een nieuwe baan bij en vertrek voor het eerst naar deze tuin. De reis verloopt nogal luidruchtig, want ik zat samen met een veertigtal Engelse voetbalsupporters in het vliegtuig. Zij gaan hun club ondersteunen en nuttigen tijdens de vlucht redelijk wat alcohol dat zij zeer duidelijk laten merken.

Deze reis werk ik ook voor de eerste keer met een tolk. Dat is erg bijzonder. Ik maak een rondje met haar door het dierenpark, om uit te leggen dat je als mentor best kritisch bent. Dit is soms nodig om de tuin volledig lid te kunnen maken van de EAZA. Dit is overigens op hun verzoek.
Het is belangrijk om uit te leggen dat bepaalde zaken in hun cultuur best mogelijk zijn, maar dat er in de dierentuinwereld van vandaag de dag andere maatstaven gelden. Het gaat er niet om dat zij miljoenen moeten investeren, maar dat ze verder vooruit denken.
Wat willen zij met hun collectie?

Ik zie een verblijf met heel vette varkens, waarbij ik mij afvraag wat deze dieren in het park doen. Op mijn vraag krijg ik het antwoord dat als er in de winter geen vlees is, zij voor de grote roofdieren altijd nog vers varkensvlees hebben. Ik trek hierbij een wenkbrauw op!

Wat mij nog meer opvalt, is dat er bij de ingang een mooi natuurlijk verblijf tot mijn verbazing leeg staat. De reden die hiervoor wordt aangegeven is dat er een metro onderdoor loopt en dat zou niet goed voor de dieren zou zijn. Ik vertel dat ons park jarenlang naast een oefenterrein voor tanks en een militaire luchtbasis heeft gelegen en dat ik daardoor nooit enig nadeel bij ons dierenbestand heb geconstateerd.

Tijdens mijn bezoek ontdek ik ook een prachtig verblijf met Zuid-Amerikaanse pecari’s en guanaco’s. Dit verblijf heeft een opening met veel schaduw en natuurlijk groen. Al met al hebben wij veel vruchtbare gesprekken gehad en de dierentuin van Kharkov staat open voor vele suggesties. Dat geeft hoop voor de toekomst en dus ik ben tevreden huiswaarts gekeerd.