bruine beer kokki heeft last van zijn tanden‘Lachen als een boer met kiespijn’ is een bekende uitspraak, maar als een beer kiespijn heeft, is dat andere koek. Enkele weken geleden constateerden verzorgers dat onze twintigjarige beer Kokkie een dikke wang had. Na overleg met de dierenarts werd besloten om de beer een antibioticakuurtje te geven, maar de zwelling nam niet af. Kokkie liet niet merken ergens last van te hebben, maar dat zegt bij deze bikkels niet zoveel. Het was duidelijk dat er een ontstoken kies zat. Nu is onze dierenarts erg veelzijdig en hij opereert regelmatig in ons park, maar een kies trekken bij een beer vraagt toch om een tandspecialist met ervaring en het juiste materiaal om een kies te trekken.

Datum geprikt, beer geprikt.
 

Kokkie ging met zijn driehonderd kilogram toch redelijk snel onder zeil. De dikke, winter speklaag van deze dieren maakt het verdoven altijd wat lastiger in deze tijd van het jaar. Verdoven in het binnenverblijf gaat niet, want daar is niet genoeg ruimte voor de tandarts en het team om hun werk te doen. In het buitenverblijf verdoven is ook geen optie, want de beer moet zich makkelijk kunnen oriënteren als hij langzaam bijkomt. Bij de bouw van het verblijf is rekening gehouden met dergelijke omstandigheden, dus er bevindt zich nog een ruimte van zo’n twintig vierkante meter die hier geschikt voor is. Kokkie ging, zoals dat in vakkringen wordt genoemd, ‘mooi plat’ en de tandarts trof inderdaad een ontstoken kies die hij er zo uit wipte.

Na een flinke spuit antibiotica kon de beer weer rustig bijkomen in zijn dikke strobed, maar dit viel een beetje tegen. De verdoving bleef in de vetlaag hangen, dus na zes uur lag hij nog steeds te snurken als een beer. Mij werd gevraagd na sluitingstijd van het park een oogje in het zeil te houden dus ik ging om het uur even kijken, het is tenslotte maar vijftig meter van mijn voordeur. En ja hoor, rond twaalf uur stond Kokkie mij op te wachten en heb ik hem zijn nachtverblijf ingelaten. De volgende dag nam hij weer volledig uitgeslapen deel aan het uitgebreide berenontbijt met honing.