snavelrijk AmersfoortVliegende vogels vinden we eigenlijk heel normaal. Toch vonden wij het bij een aantal vogelsoorten ook normaal dat zij niet vlogen. In het verleden hebben wij pelikanen en maraboes gehad waarbij enkele malen per jaar een paar veren aan het einde van hun vleugels werden afgeknipt. Op deze manier bleven zij op de grond en konden dus niet wegvliegen.

Hoe anders is dat nu in onze nieuwe volière ‘SnavelRijk’: hier vliegen de indrukwekkende vogelsoorten rond. Je ziet dat met name de maraboes op meters hoge stammen hun slaapplaats opzoeken, precies zoals in Afrika brengen zij daar in alle rust de nacht door. De gieren zoeken ook de verschillende hogere zitplekken op.

Het is een schitterend gezicht zoals je hen door de volière ziet zweven. Ook de zwarte ibisjes maken werkelijk vele rondjes in groepsverband. Op dit moment zijn de pelikanen nog een uitzondering. Zij tonen nog niet echt vlieggedrag. Zij zijn in verschillende open verblijven uit het ei gekomen en hier zijn hun veren geknipt. Na zeven weken hebben deze vogels volledige veren en zouden dan weg kunnen vliegen. Gelukkig zitten zij na de eerste rui weer compleet in de veren en kunnen ook de pelikanen opstijgen. Ik verheug mij er nu al op, want het bijzondere aan het verblijf is dat je als bezoeker echt tussen de verschillende vogelsoorten loopt.
Door het vlieggedrag van de vogels in ‘SnavelRijk’ en de mogelijkheden die wij nu hebben, is mijn belangstelling voor ooievaars gegroeid. De echte Hollandse ooievaar staat ook nog op ons lijstje, deze soort kun je zonder problemen houden samen met de nimmerzat en de hamerkop. Deze laatste is de kleinste ooievaarsoort, maar bouwt wel kubieke meters grote nesten.

Opeens zie ik nu overal ooievaars; op weg naar Den Bosch zie ik er een aantal boven de snelweg zweven en ‘s avonds bij de afslag Vianen worden er twaalf lantaarnpalen bezet door ooievaars. Bij een waterplasje langs de weg scharrelen ook een tiental lepelaars rond en ik kom ‘s morgens om vier uur op de Stichtse rotonde een vos tegen. Je blijft je verbazen binnen en buiten het Dierenpark.