Georgie P1050755In mijn functie als adviseur en mentor van de dierentuin in Georgië, maak ik mijn trip naar Tbilisi Zoo. Deze dierentuin hoopt binnen vijf jaar toe te treden tot de Europese dierentuingemeenschap en daar werkt zij hard voor.
Met de komst van een aantal nieuwe verblijven en de verbeterde hygiëne ziet het er goed uit.

Het is ook mooi om te zien dat het park in Georgië nu meer aandacht besteedt aan achterstallig onderhoud van de dierenverblijven. Ook de groenvoorziening en de beplanting krijgt een update, wat een fleurig geheel oplevert en betere ambiance voor de dieren.

Tijdens mijn aanwezigheid moet er een krokodil verhuisd worden naar een veel groter verblijf met binnen- en buitenbad. Niet iedereen is even handig met deze diersoort als de helaas overleden Australische ‘crocodile hunter’ Steve Irwin. Het resultaat is een aan flarden gescheurde spijkerbroek, veel bloed en een wond aan het been van de verzorger. Gelukkig valt het mee, maar de verhuizing is wel live op de TV te zien. Al snel volgen er nogal wat telefoontjes. Gedurende de dag lijkt het in de media zelfs even of de man is overleden; sensatie is ook daar de pers niet vreemd.

Eén van de hoofdredenen van mijn komst is het uitwisselingsproject van olifantenstieren. Dit was allemaal geregeld, maar er kwam een veterinair stokje tussen. Op kleine gedeeltes in Georgië heerst nog mond-en-klauwzeer en dat zorgt ervoor dat er uit dit land geen dieren de EU ingevoerd mogen worden. Dit is een zeer vervelende situatie, want er moet een nieuw onderkomen voor het olifantenmannetje gevonden worden. In het park woont nu een olifantenvrouw samen met haar vijfjarige zoon. Het park heeft een nieuwe stal met buitenverblijf gebouwd voor hun olifanten, maar moeder en zoon kunnen binnenkort niet langer samenleven. Het mannetje wordt steeds ouder en er is dus haast bij zijn verhuizing. Tijdens de discussie over de mogelijkheden, komt het gesprek op een stier in het buurland Armenië. Hier woont een zeventienjarige stier en misschien is hij een geschikte kandidaat voor de dame. Het jonge mannetje zal dan met deze stier van woonplaats kunnen ruilen. Wij komen er natuurlijk maar op één manier achter of dit inderdaad een goed idee is; wij vertrekken morgen om de olifantenstier in Jerevan, de hoofdstad van Armenië, te bekijken. Volgende week vertel ik u het vervolg.