GeorgieAls mentor van Tbilist Zoo, help ik deze dierentuin in Georgië met het zoeken naar een verblijfplaats voor hun olifantenstier. Na overleg besluiten wij naar een dierentuin in buurland Armenië te gaan om kennis te maken met een andere olifantenstier. Misschien dat deze mannen van woonplaats kunnen ruilen, zodat de jonge stier niet langer bij zijn moeder woont en de nieuwe bull een kandidaat is voor de dame in Georgië.
Na een snel telefoongesprek met de dierentuin in Armenië, kunnen wij de volgende dag komen. Later kom ik erachter dat het om een reis van driehonderd kilometer gaat en die afstand moet ook nog eens over zeer slechte wegen worden afgelegd.

Zo krijgt de term ‘slecht wegdek’ een totaal andere invulling als ik ontdek dat dit betekent dat er allemaal stukken uit de weg zijn gezaagd. De gaten van meerdere vierkante meters waren nog niet opgevuld, maar wij moeten er wel langs. Voeg er een zeer bochtig parcours, onduidelijke wegbewijzering en bergen aan toe en u snapt dat het heel wat tijd kost om de route af te leggen.

Overal in de bergen worden koeien geweid, soms groepjes schapen en achter een afrastering van autowrakken en ander oud ijzer een enkel paard. Op de kleine akkertjes groeit wat groenten en overal staan bakken van tien bij tien meter waarin koeienmest ligt te drogen. Dit wordt, net als vroeger in Drenthe, als turf gestoken. Die turven worden als een soort piramide te drogen gelegd in de zon waar de temperatuur makkelijk tot boven de 35 graden kan oplopen. Zo wordt de koeienmest handig gebruikt om in de winter als brandstof te dienen. De armoede en primitieve leefomstandigheden in Armenië maken diepe indruk. Wat een contrast met de hoofdstad; een grote winkelstraat met de meest moderne en dure winkels en prachtig onderhouden parken met een schitterende beeldententoonstelling.
Aangekomen in de plaatselijke dierentuin, ontdek ik dat zij hier hard werken aan nieuwe projecten en ook zij zoeken steun bij de Europese dierentuinen. Tijdens mijn bezoek ben ik jaloers op een prachtig verblijf met zeker 25 vale gieren, drie kuikens op verschillende nesten en levende bomen. Het doel van mijn bezoek is echter om naar de zeventienjarige olifantenstier te kijken. Hij blijkt een uitstekende kandidaat te zijn voor de koe in Georgië, maar er is één probleem… Volgende week vertel ik u of het is gelukt.