Sinds de opening van het Honderdduizend DierenHuis wonen er drie grijpstaartskinken vlak naast de ingang. Voor veel bezoekers is dit een onbekende hagedis, want deze dieren verhullen zich graag achter planten en in boomholten. Ondanks dat deze diersoort zich niet makkelijk laat zien, willen wij deze bijzondere hagedissen graag in de collectie houden.
Grijpstaartskinken zijn overdag actief en veelvuldig in beweging. Zij leven met meerdere bij elkaar als een grote familie. Deze reptielen kunnen een lengte van 80 cm bereiken en zijn helemaal aangepast aan het leven in bomen. Met hun krachtige poten, scherp gekromde nagels en hun grijpstaart kunnen zij zich hier prima redden.
Een tijdje terug stelde Blijdorp een zestal grijpstaartskinken beschikbaar en wij wilden deze dieren graag opvangen. De mannen van onze technische dienst kregen daarom de uitdaging om een nieuw verblijf te bouwen waarin de hagedissen tot hun recht komen en het publiek hen beter kan zien. Het bestaande verblijf werd volledig gestript en opnieuw ingericht.
Na overleg met de dierverzorgers werd er als eerst een rots met waterval aangelegd. Vervolgens werden er voldoende planten geplaatst die sterk genoeg zijn om het gewicht van deze dieren te dragen en daarnaast fijne plekjes bieden om onder te schuilen. Aan de zijkant van het verblijf is een soort holletje gecreëerd waar bezoekers in kunnen kijken. Als de hagedis hier lekker rust, kan het dier nog steeds worden bewonderd. Als ik nu naar het gedrag van deze dieren kijk, kan ik niet anders zeggen dan dat dit project meer dan geslaagd is.
Deze reptielen zijn echte herbivoren die meestal bladeren en overrijpe vruchten eten, maar in ons park genieten zij ook van insecten. De hagedissen houden van een vochtige omgeving, dus is er een soort sprinklerinstallatie aangebracht. Zo krijgen zij enkele malen per dag een verfrissend regenbuitje. In de toekomst zal blijken hoe de dieren hun nieuwe onderkomen ervaren.
Met de nieuwe inrichting en de grotere groepssamenstelling willen wij in beeld brengen hoe deze dieren leven. Zo kunnen ook deze dieren de waardering krijgen die zij verdienen.