Haaien en zeemeerminnen moeten je langer in het winkelcentrum houden..
Op de terugweg van Sri Lanka naar Nederland, maak ik een tussenstop van enkele dagen in de Emiraten. Met name in Dubai en Charsjah word ik hartelijk ontvangen, in deze laatste stad ontmoet ik zelfs een oud-collega van de Beekse Bergen. Hij werkt nu voor een sjeik van Charsjac die bijzonder is geïnteresseerd in natuurbescherming.
Ver buiten deze stad ligt een fokcentrum waar eigenlijk alle zoogdieren, vogels, reptielen en vissen uit dat gebied worden gefokt. De Arabische panter – op de afbeelding links -, jachtluipaard, Arabische antiloop en zandgazel worden in grote aantallen gehouden.
Dit alles gebeurt achter de schermen, met het idee later reservaten in te richten zodat de dieren weer in hun natuurlijk habitat te zien zijn.
De eerste resultaten van zo’n reservaat zijn zichtbaar in een gebied van vele vierkante kilometers. Het terrein is afgezet met hekwerk, zodat de antilopen niet in tegelijk op het zelfde terrein komen als de honderden dromedarissen.
Het is overigens een prachtig gezicht om de ‘schepen der woestijn’ zo vrij rond te zien lopen! De merries lopen vrij rond, de hengsten houden zij in een zogenaamde ‘kraal’. Alleen in de paartijd worden de dieren bij elkaar gelaten; dromedarishengsten zijn namelijk niet bepaald vriendelijk.
De stad Dubai staat natuurlijk in de eerste plaats bekend als een groot winkelcentrum. Het is heel vreemd dat je hier in een centrum kan skiën en ook, raar maar waar, koningspinguïns kan ontmoeten. Deze vogels leven in temperaturen beneden nul, dus daar is nogal wat energie voor nodig. In een ander centrum stond één van de grootste aquaria ter wereld, compleet met haaien én om de twee uur een show met duikende zeemeerminnen. Dit alles met als enige reden bezoekers langer in het winkelcentrum te houden.
Qua architectuur is hier veel te zien: van wolkenkrabbers in vele vormen en kleuren tot een super moderne metrolijn boven de grond. Het contrast tussen het hoogste bouwwerk ter wereld en de binnenhaven waar honderd jaar oude transportschepen liggen is enorm. Het meest verbaas ik me echter over een bezoek aan de privédierentuin van een van de sjeiks.
Volgende week vertel ik u hier meer over.