Als je SnavelRijk bezoekt, vallen de grote vogels als de pelikanen en de gieren natuurlijk als eerste op, maar de kleine soorten zijn minstens even bijzonder. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze hamerkoppen.
Deze kleine bruine ooievaartjes zijn vaak in de buurt van het water en vliegen luid kwetterend door de hele volière. Zij zijn ook vaak druk met het bouwen van een kubieke meter groot nest met een klein holletje in het midden.
Waar je langer naar moet zoeken zijn de kolonies zilverreigers en zwarte ibissen. Beide soorten hebben nestjes gebouwd in de eikenbomen, waarin ook enkele kuikens zijn uitgekomen. Dit is een teken dat zij zich daar veilig voelen.
Toen de groeiende bomen de toch al grote mazen van het dak van de volière begonnen te vervormen, werd er groot onderhoud gepland voor SnavelRijk.
De maaswijdte van het dak is vrij groot, omdat eventuele sneeuwval er doorheen moet kunnen. Tijdens het recente groot onderhoud zijn de bomen gesnoeid en de mazen in het dak op cruciale punten kleiner gemaakt. De vogels moesten tijdens de veertien dagen dat het onderhoud duurde wel allemaal naar binnen. Eerst probeerden wij de dieren met voer naar binnen te verleiden, maar de ene soort bleef wachten tot de ander het op had, dus zat er niets anders op dan de vogels met de hand te vangen. Je merkt op zo’n moment dat in ons DierenPark echt vakkundige dierverzorgers werken die hun vak prima verstaan.
De Grote Wildernis, ons project van dit jaar, heeft ons ook interessante vraagstukken opgeleverd. Apen op een eiland, daar hadden wij wel ervaring mee, maar apen tussen de bezoekers was nieuw voor ons. Het belangrijkste aspect is dat het publiek niet voert, anders worden de maki’s te brutaal. Met behulp van veel tijd, onze dierverzorgers en onze vrijwilligers, is het project goed verlopen. De sitatoenga’s, onze nieuwste aanwinst voor de Grote Wildernis, hebben nu ook goed contact met onze verzorgers en zijn gewend aan de zebra’s en giraffen. Wij verwachten dat zij binnenkort te zien zijn op de rustige plekjes van de Savanne.