OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn de krant heb ik kortgeleden mijn zorg uitgesproken over het absoluut nutteloze afslachten van neushoorns wereldwijd. Ik ben zeer blij en verrast met de vele reacties die ik hierna heb ontvangen. De landelijke media nam het over en ook de radio gaf veel aandacht aan mijn actie om nagels te knippen voor het behoud van neushoorns. Zelf over de grens haalde het initiatief de radio en krant.

Op dit moment komen er voor de actie Red de Neushoorn dagelijks envelopjes binnen met menselijke nagels. Deze actie is geen grapje; nee, het is bittere noodzaak. Op 20 november kreeg ik de cijfers van de nutteloze slachting van dit jaar, de aantallen lopen schrikbarend op. Nu al zijn er dit jaar 1020 neushoorns zijn helemaal voor niets afgemaakt en ook mensen in Azië, die veel geld voor neushoornpoeder betalen als medicijn tegen kanker en aids of als potentieverhogend middel worden beduveld.

Ik krijg vaak de vraag waarom de hoorn er niet wordt afgezaagd om de stroperij te stoppen. Dit is echter geen oplossing, want bij het afzagen moet er, net als bij onze nagels, een flink stuk blijven zitten. Dit stuk is voor stropers voldoende om het dier alsnog af te slachten. Het is hartverscheurend dat de dieren niet alleen worden doodgeschoten, maar ook verdoofd. Normaal krijgt zo’n dier naar de verdoving een spuitje om de verdoving weer op te heffen, maar deze personen nemen die moeite absoluut niet. Zij slaan de hoorn eraf met een bijl en laten de dieren liggen. Zij komen weer bij met helse pijnen om vervolgens een langzame en pijnlijke dood te sterven.
Enkele weken geleden heb ik in een buitenlandse dierentuin en paar neushoorns gezien die op tijd gevonden waren. Zij hebben acht maanden intensieve zorg ontvangen en meerdere malen moest er opnieuw een beschermingsplaatje op de plek van de hoorns worden aangebracht. Gelukkig lijkt het erop dat zij het gaan redden.

Bij deze wil ik wat cijfers delen. In 2007 zijn er dertien neushoorns gestroopt, in 2009 al 122 dieren, in 2011 448 en in 2013 een schrikbarende 1004! Het resultaat dit van dit jaar is, met nog zes weken te gaan, al 1020 dieren. Weer een nieuw diepte punt.
Verzamel daarom alstublieft deze maand vinger- en teennagels, dan ga ik dit tot in Vietnam brengen de deze schitterend diersoort op aarde voort te laten bestaan.