LoesjeZoals u verscheidene malen in mijn columns heeft kunnen lezen, is er het één en ander veranderd sinds ik van mijn verantwoordelijkheden bij het DierenPark ben ontheven. Dat mijn titel ‘Senior Zoo Adviseur’ zo’n breed begrip blijkt te zijn, had ik nooit kunnen vermoeden.
Het begon eigenlijk met de vraag of ik mijn medewerking zou willen verlenen aan de Fietsboot, het pareltje dat via de Eem naar Spakenburg en Huizen vaart. Vervolgens kwam daar mijn job als adviseur voor de Europese dierentuinvereniging bij, waarvoor ik nu al ruim tien keer op bezoek ben geweest bij verschillende tuinen in Europa. Vervolgens werd ik mentor van dierentuinen in de Oekraïne, Macedonië en Georgië en bezoek deze landen ook meerdere keren per jaar. Voor de Nederlandse overheid beoordeel ik nieuwe verblijven in dierentuinen en ondersteun ik via het ministerie van Buitenlandse Zaken een dierentuinproject in Indonesië. Mijn columns schrijven, voorlichting geven aan kinderen op scholen en de lezingen in ons eigen park gaan ook gewoon door.

Naast dit alles blijf ik mij natuurlijk inzetten voor de fokprogramma’s van Aziatische olifanten en neushoorns en geef ik lezingen ten behoeve van mijn stichting om de olifanten en mensen op Sri Lanka te ondersteunen. Dit betekent dat ik nog steeds tijd tekort kom, want ik fiets ook nog graag door Birkhoven, Soesterduinen en de Eempolder.

Toch kwam daar vorig jaar een heel nieuwe dimensie bij. Via een vrijwilliger kwam ik in aanraking met Wereldcontact: een organisatie die veel natuurreizen in verschillende continenten verzorgt. Zij vroegen mij of ik interesse had om reisbegeleider te worden. Wij maakten de afspraak om het eens te proberen. Voor ik het wist, bezocht ik met een groep natuurliefhebbers de Galapagoseilanden. Het was van beiden kanten een succes; de gasten waren tevreden en ik had genoten. Dit succes leidde ertoe dat ik dit jaar verschillende reizen naar Afrika heb gemaakt met een groepje uitgesproken Afrika-reizigers. Zij slurpen gretig mijn kennis op en ik vind kennisoverdracht ook nog eens het mooiste van mijn vak. Voor het komende jaar staan er meerdere reizen op het programma die ik ga begeleiden. Als eerste staat Antarctica op de planning, voor mij een nieuw continent waar ik ongetwijfeld over ga schrijven. Hoezo met pensioen?