Geoffroy's katMijn bezoek aan Tsjechië brengt mij bij verschillende dierentuinen die ik inspecteer voor de EAZA (Europese dierentuingemeenschap).
In het dierenpark van Olomouc zie ik prachtige roedels wolven, maar ook het continent Zuid-Amerika is goed vertegenwoordig met dieren als kapucijnapen, toekans en miereneters.

In dit park zijn ouderwetse kleinere verblijven te vinden met vaak heel bijzondere bewoners, zoals de bontmarters en verschillende kleine kattensoorten. Onder andere Geoffroy’s kat was vertegenwoordigd waar wij in Amersfoort het stamboek van bijhouden.

In het prachtige Praag bevindt zich een bijzonder fraaie dierentuin die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Qua veiligheid was het nodig om enige opmerkingen te maken, want kinderen kunnen vrij makkelijk direct toegang krijgen tot gevaarlijke dieren. Dat is tevens de reden voor de inspecties die plaatsvinden; het is uiteindelijk een soort keurmerk om tot de EAZA toe te treden en lid te blijven.

Een grote verassing is de Zoo van Lešná. Nou ja, dierentuin …….eigenlijk een tuin bij een kasteel. Naast dat het park een mooi en goed onderhouden bomencollectie heeft, is er ook een natuurlijk dorp nagebouwd in Ethiopische stijl met bijbehorende dieren, zoals de gelada-bavianen en gevlekte hyena’s. Ook Afrikaanse olifanten zijn er in het park te vinden. Alleen maar stieren. Deze drie reuzen zitten wel in een vruchtbare leeftijd en zijn dus zeer belangrijk voor het fokprogramma. Snel contacten gelegd om deze olifanten klaar te stomen om kunstmatige inseminatie toe te passen. Leuk is dat een Nederlandse trainer assisteert bij dit project.
Ook een hoogtepuntje was een grote doorloopvolière met gieren en ooievaars. Hun jongen worden praktisch voor de ogen van het publiek grootgebracht. Heel bijzonder zijn een aantal soorten ara’s die bij elkaar in één verblijf leven en uitstekende broedresultaten behalen, terwijl iedere dierenspecialist je zal uitleggen dat je verschillende soorten ara’s niet bij elkaar in één verblijf kunt laten huisvesten.
Zo zie je maar weer in de dierentuinwereld geldt maar één gouden regel: er is geen gouden regel.