Tengenenge kunst

Tengenenge kunst voor stichting - ALS en MHEFTengenenge Art Village

Tengenenge is een typisch Afrikaans dorp en ligt ten noorden van Harare, aan de voet van de ‘Great Dyke’, een bergketen die zich uitstrekt tot aan Zambia. Het grote verschil met andere Afrikaanse dorpen is, dat elke inwoner hetzelfde beroep heeft namelijk Beeldhouwen! Het dorp Tengenenge is een openluchtgalerie, waar meer dan elfduizend beelden worden tentoongesteld. De beelden zijn gemaakt door ruim driehonderd beeldhouwers met elk een eigen stijl en presentatie. Zo’n 100 gezinnen in Tengenenge dragen bij aan de galerie. Sommige families, zoals die van Josiah, Manzi en Janet bestaan uit drie generaties beeldhouwers.

Tengenenge Art Village is als het ware een open museum met meer dan 11.000 beelden! Rondom het dorp zijn een tal van wandelpaden die door de enorme beeldentuin leiden. Het dorp werd in de jaren zestig gesticht door Tom Blomefield, voormalig tabaksboer en mijnwerker. Na de economische sancties op Zimbabwe was er geen werk meer voor hem en zijn werknemers, maar hij zag kans om een nieuw inkomen te vergaren en meer betekenis aan het leven te geven.

Stichting – ALS

De eerste tentoonstelling van de Tengenenge kunstenaars was in de National Art Gallery in Harare in 1968. Daarna verwierf het dorp ook buiten Zimbabwe bekendheid. De beelden worden tegenwoordig over de hele wereld verkocht. U bent nu in de gelegenheid een originele Tengenenge beeld tegen een geringe prijs aan te schaffen. Hiermee haalt u niet alleen een bijzonder item Afrikaanse kunst in huis, maar u steunt ook de kunstzinnige gemeenschap in Zimbabwe. De opbrengt van deze verkoop gaat rechtstreeks naar twee stichtingen met een bijzonder doel. Dat is de Stichting – ALS, die zich inzet voor onderzoek naar Amyotrofische Lateraal Sclerose, en Marjo Hoedemaker Elephant Foundation, een stichting die ondermeer projecten in Sri Lanka ondersteunt waar er conflicten tussen de olifantenpopulatie en de de plaatselijke boerengemeenschap zijn.

 

Marjo Hoedemaker Elephant Foundation

Er zijn nu in een speciale verkoop een 50 tal beelden beschikbaar voor liefhebbers van Afrikaanse kunst. Zij worden aangeboden tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Dat u hierbij tegelijk de beide goede doelen ondersteunt is een gelegenheid die zich niet vaak voordoet. De volle 100 % komt ten goede aan de beide goede doelen. De Stichting – ALS en de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation ontvangen ieder 50 %. Er is dus deze keer muziek voor mens en dier zonder dat er iets aan de strijkstok blijft hangen.

Tengenenge kunst voor stichting - ALS en MHEF De beelden kosten tussen de € 75,00 en € 150,00 per stuk. U kunt uw keuze maken tussen een 50-tal kunstwerken, die allemaal stuk voor stuk uniek zijn. De kosten voor grotere beelden met een gewicht van soms wel 35 kilogram bedragen maximaal € 250,00.

 

Mocht u er belangstelling voor hebben dan kunt u een afspraak met mij maken. Bezoek aan huis is altijd welkom.
U kunt contact met mij opnemen in het Dierenpark van Amersfoort, de meest speelse dierentuin van Nederland.
DierenPark Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 224
3819 AC Amersfoort

U kunt ook mij via de mail bereiken: mhoedemaker@dierenparkamersfoort.nl

Hierbij enkele voorbeelden van de kunstzinnige objecten.

Tengenenge kunst voor stichting - ALS en MHEFTengenenge kunst voor stichting - ALS en MHEFTengenenge kunst voor stichting - ALS en MHEFTengenenge kunst voor stichting - ALS en MHEFTengenenge kunst voor stichting - ALS en MHEF