marjo + olifantenDeze column start met u een hartelijk goedemorgen toe te wensen. Rob Faber, voorzitter van de stichting ‘Vrienden van de Olifant’ en uw columnist zijn vandaag al vroeg op weg gegaan om op één dag alle olifanten in Nederland te bezoeken. Wij rijden dus naar Emmen, Amsterdam, Rotterdam, Hilvarenbeek, Mierlo, Rhenen, Arnhem en eindigen weer thuis in Amersfoort.

Wij rijden deze tour om aandacht te vragen voor de documentaire die wij in Sri Lanka hebben opgenomen over het probleem ‘mens en olifant’. Aan de ene kant gaat het goed met de olifanten in dit land, want er leven ruim vijfduizend van deze dieren waarvan 2500 in beschermde nationale parken. De andere helft trekt rond en veroorzaakt nogal wat problemen met de bevolking die nog altijd onstuimig groeit.

Zodoende hebben de mensen steeds meer land nodig voor voedsel en dat botst regelmatig. Olifanten trekken door plantages en vernielen de noeste arbeid van de boeren, die op hun beurt met vuurwerk de dieren wegjagen. Op zo’n moment vlucht de hele kudde en komen de babyolifantjes in het gedrang en blijven achter.

Als deze jongen worden gevonden, worden zij getransporteerd naar een weeshuis bij het wildpark. Hier krijgen zij een aantal jaren intensieve verzorging. Later worden zij in een groepje in het park losgelaten. Dit werk gebeurt nu al vijftien jaar en de eerder opgevangen wezen hebben alweer jongen gekregen in de vrije natuur. Dat is dus een zeer positief resultaat.

De eerste opvang is echter een groot probleem, want het gebied met de meeste confrontaties ligt ruim tweehonderd kilometer boven het weeshuis. Een transport kost daarom zoveel tijd, dat één op de drie olifantjes al is overleden voordat zij het weeshuis bereiken. Via de documentaire vragen wij aandacht voor dit probleem. De ‘tour d’olifant’ is HET middel om publiciteit voor dit probleem te krijgen, want volgens ons heeft nog nooit iemand op één dag alle olifanten in de Nederlandse dierentuinen bezocht. Hopelijk gaan er veel mensen op 13 september naar de documentaire op televisie ( Nederland 2 om 16.00 uur ) kijken en vinden zij ook allemaal dat wij erg zuinig moeten zijn op deze schitterende grijze reuzen.