Hodonin downloadOnlangs ben ik weer op reis geweest voor de Europese dierentuinclub – EAZA – om een aantal tuinen in Tsjechië te bezoeken en te inspecteren.

Deze keer bezoek ik als eerst de dierentuin van het kleine stadje Hodonin. Dit is een jonge tuin die veel inspiratie biedt voor de toekomst. Het is werkelijk leuk om te zien dat mensen met een bescheiden budget zulke aardige ideeën uitwerkten. Zij hebben bijvoorbeeld het binnen- en buitenverblijf van de flamingo’s op een slimme manier met elkaar verbonden en bij de chimpansees is het één speelse bedoeling.

Het groepje chimpansees is helaas te oud om mee te fokken, maar in hun verblijf is veel speelmateriaal te vinden. De apen maken hier vooral gebruik van door er keihard tegenaan te stampen. Dit zorgt weer voor groot vermaak van het publiek, al heb ik absoluut het idee dat de dieren zelf de grootste lol hebben.

Met Europese subsidie is een er spannend roofdierenverblijf gebouwd. Wat mij altijd heeft verbaasd in Oost-Europese tuinen is het punt dat zij zoveel ruimte achter de schermen hebben, vermoedelijk stelde het oude regiem dergelijke eisen. Een ander opvallend punt is het hoge niveau van samenwerking tussen de verschillende tuinen in Tsjechië. In dit land zijn vijftien dierentuinen te vinden die samen informatie uitwisselen over de vele verschillende diersoorten zoals speciale reptielen en vogels. Zij gooien zeker hoge ogen om toe te treden tot de zoo-club van EAZA.

Na dit bezoek, ga ik naar het dierenpark in Olomouc. Hier tref ik een zestig hectare grote tuin met mooie roedels verschillende wolven. Het is een prachtig gezicht om zo’n roedel door de bossrijke omgeving te zien struinen. De dieren hebben ook toegang tot het berenverblijf wat ruimtelijk is opgezet. Op de mooie, groene savanne kom ik een oude bekende tegen. Hier leeft namelijk een grote fokgroep giraffen, waarvan de hengst nog uit Amersfoort afkomstig is. Het is prachtig om deze dieren te bewonderen, maar als inspecteur let ik ook op andere zaken zoals de veiligheid van een park. In mijn volgende zal ik u hier meer over vertellen en verklap ik u ook de gouden regel in de dierentuinwereld.